tisdag 20 juni 2017

Träna som gravid!

Hur har jag tänkt angående träning som gravid?

Jag har en ganska bra känsla och bra förmåga att lyssna på min kropp - så jag har inte läst på så särskilt mycket. Det sitter lite i ryggmärgen också förstås efter år av att ha arbetat med just träning.

Men jag beslutade mig ganska snabbt för att jag skulle träna hela graviditeten. Jag tror på träning, både för kroppsligt och själslig positivitet.

Dock beslutade jag mig ganska fort att det blir bra med 3 dagar i veckan, förutom vardagsmotion. Det är ju inte direkt tiden att jobba med prestationsinriktade mål - utan mer att hålla igång kroppen på ett bra sätt.

Jag har även valt bort att springa, detta på grund av att jag inte kunde springa innan (pga krånglande vader och fotleder) och det var liksom inte läge att påbörja något sådant under graviditeten.

Kondition:

* Cykel - utomhus. Lite då&då, inte särskilt mycket. Så jag tror att jag mest kommer slita med min kondition efter födseln.

* HIIT - jag tränar en hel del på det viset i tex cirkelträningen. Har fungerat väldigt bra med intervallträning under graviditeten. Det gäller förstås att ändra lite övningar, såsom burpees. Göra dem mer gravidvänliga.

* Promenader. Nästan varje dag har det blivit promenader. Jag hade en liten svacka när foglossningen kom, men klarade att hitta en nivå som fungerar för mig. Självklart har det här hört ihop med en hel del pust och stön och många små pauser - men vasjutton, jag tar mig framåt. Nu på slutet av graviditeten är jag glad över att jag klarar av en promenad på 45 min, förstås i ganska behagligt tempo - men det funkar! Så himla härligt.
Promenad med vovvarna i skogen - lycka!Styrka:

Här har det flytit på väldigt bra. I början av graviditeten så körde jag precis som vanligt. Och fick lära mig att anpassa vikterna eftersom. Nu i slutet av graviditeten så har jag helt valt bort tyngre vikter (jag tycker helt enkelt det är obehagligt med buktrycket) och valt bort en del övningar. Knäböj och utfall är de övningar som rykt,  mycket beroende på att jag helt enkelt inte kunnat göra dem utan att få ont i ena "höften". Det är troligtvs foglossning. Jag har även valt bort stående rodd med stång, för att belastningen på min ländrygg blivit för tuff. Självklart så är det heller inte fokus på magövningar.  Annars funkar det mesta väldigt bra att göra, men som sagt - jag har gått ner på vikter.

Det här har fungerat för mig, självklart är vi alla olika. Det beror på förutsättningar, hur van man är vid at träna och allt sånt där. Sen har jag varit duktig på att lyssna på kroppen. Jag har gått på några nitar, dvs kört på lite för hårt. Men klarat att justera det till nästa gång. Sedan har jag även skippat ett inplanerat pass ibland, om jag varit för trött och så. Det är inte på liv och död. Det här är ju något jag valt att göra för att jag mår bra och ska må bra av det, inte tvärtom.

Tränat styrka i vårt gym - här har magen blivit större!


Sedan kan vi även lägga till trädgårdsarbete dvs, rensa ogräs, klippa gräs och plantera blommor. Lågintensivt arbete, men det tar härligt på kroppen.

Men en sak är säker, jag tror benhårt på träning och aktivitet!

Nu hoppas jag bara att kroppen fungerar hela vägen fram, och framförallt klarar förlossningen galant!

2 kommentarer:

Katta Bucketlife sa...

Åh vad fin och glad du ser ut! Tänk vilken jäkla grej det är ändå, att grädda ett litet liv i kroppen. Helt knasigt när en tänker efter, haha.

När är det beräknat?

Lena sa...

22 juli!! Så det närmar sig med stormsteg - jag börjar bli lite lätt nervös!