torsdag 20 november 2008

Leva i nuet - mindfulness

Jag har en förmåga att testa lite allt möjligt. Nyfiken. Det här är något som jag gillar. Mindfulness. Att leva här och nu. Övningen längre ner är perfekt för mig.

I dagens samhälle med dess höga stress, tv, internet, tidningar och allt som vi ”måste” göra, dras vår uppmärksamhet alltför ofta bort från nuet. Vi ältar lätt saker som antingen har gått snett i det förflutna eller som vi planerar för framtiden, samtidigt som vi oroar oss för att våra planer inte utfaller som vi tänkt oss.

Är det så här du lever? Då riskerar du att missa det enda som du verkligen kan påverka, nämligen det som händer här och nu.

Mindfulness ger dig ett liv i balans. Mindfulness ger dig förmågan att rikta uppmärksamheten mot nuet och att vara avspänd och vaken inför det som sker nu. Du får lära dig att vara öppen och nyfiken och att du faktiskt inte redan ”vet” vad allt betyder och vad alla menar.

Observera vad som sker omkring dig. Lyssna på vad människor säger. Smaka på allt. Ta dig tid.


En övning enligt mindfulness är: SOAS, genom den reagerar du mindre automatiskt. Då ges du fler möjligheter att göra kloka val och hitta konstruktiva lösningar på problem.

Stanna upp: För att få verklig kontakt med situationen här och nu, oavsett var du är, behöver du stanna upp, göra en paus för att bli medveten om låta nuet sjunka in. Försök att se pausen som ett sätt att ta hand om dig själv. Stanna upp en gång i timmen, en minut räcker.
Observera: Nästa steg är att observera. Beskriv det som är nuet. Tankar, känslor, kroppsliga förnimmelser och vad som pågår runt dig. Ju noggrannare du är desto fler nyanser kommer du att urskilja.

Acceptera: Acceptera verkligheten som den är, oavsett hur den ser ut- för den är som den är. Genom att inte bedöma din erfarenhet får du möjlighet att se den som den är. Du utgår med andra ord från verkligheten som den är när du tar nästa steg.

Släpp-eller Svara: I de första tre stegen klev du ur autopiloten för att betrakta, känna och acceptera verkligheten som den är. Nu har du en god grund att stå på när du bestämmer om du ska svara, eller om du ska släppa det du registrerat och låta det ta hand om sig självt. Fråga dig själv: Kan jag påverka situationen? Är något annat viktigare för mig? Var är det bästa jag kan göra här och nu?

Källa: PS, nr9 2008, http://www.mindfulnesscenter.se/

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Carpe Punctum"

Lena sa...

Ja precis :)