måndag 19 januari 2009

Vargmannen

En man som bodde med tre vargar i en inhägnad. Tv igår.

Han lärde sig vargarnas språk och var ledare för flocken. Men det intressanta var att han åkte till Polen där en bonde hade stora problem med att vargarna tog hans kalvar. Han var trött på att se sina djur bli dödare av vargar. Så vargmannen reste dit och kollade in vargarnas revir. Sen hade han en ide´om hur de skulle få vargarna att inse att det här var bondens revir. För vargar är revir allt. De har väldigt tydliga gränser och de skyddar sitt revir med sitt liv.

Så han hade med sig inspelade ljud från en vargflock som var större än den flock som var runt bondens hus. Sen riktade de ljudet ut i skogen. Varje dag fick bonden spela upp ljudet och om han hörde de andra vargarna i trakten skulle han skynda sig att spela upp sitt ljud. För att få de andra vargarna att inse, att just här, det var hans revir. Bondens revir. Efter sex veckor hade han inte sett en varg. Nu var det här ett expriment och forskarna ville givetvis göra det många, många gånger för att kunna säga att det verkligen fungerade. Men ändå. Tänk om det skulle vara så lätt.

För det låter ju så himla simpelt och så självklart. Att ska man prata med vargarna måste man göra det på deras språk. Berätta för dem att på det här reviret, där får ni inte vara. Det tillhör oss, människorna.

Nog om det. Men det var väldigt intressant.

Inga kommentarer: